Home / CSS / Computer Basic mcqs with answers In NTS JOBS, PPSC Jobs, FPSC JOBS

Computer Basic mcqs with answers In NTS JOBS, PPSC Jobs, FPSC JOBS

Computer Basic mcqs with answers

Hey Friends today i am going to talk about Computer short keys,Computer mcqs,Online Computer jobs,Online Data Entry Jobs,Online Computer MCQs , MS Office Short keys Online,MS Excel Short keys, MS Word, MCQ on Internet, MCQ Quiz KPPSc MCQs, MCQ of Computer Science, NTS GAT, PPSC Jobs, FPSC JOBS, SPSC JObS, NGO and other Jobs. Here you can find the Latest Jobs Vacancies from all over the World. Ever We share the Computer knowledge. You can also Apply online Jobs, Latest Online Jobs Portals

Computer Basic mcqs with answers In NTS JOBS, PPSC Jobs, FPSC JOBS
Computer Basic mcqs with answers In NTS JOBS, PPSC Jobs, FPSC JOBS Online Jobs Portals

The term ‘Computer’ is derived from__________?

A. Latin
B. German
C. French
D. Arabic
Who is the father of Computer? (
A. Allen Turing
B. Charles Babbage
C. Simur Cray
D. Augusta Adaming
The basic operations performed by a computer are__________?
A. Arithmetic operation
B. Logical operation
C. Storage and relative
D. All the above
Who is the father of Internet ?
A. Chares Babbage
B. Vint Cerf
C. Denis Riche
D. Martin Cooper
If a computer has more than one processor then it is known as__________?
A. Uni-process
B. Multiprocessor
C. Multi-threaded
D. Multi-prog

A light sensitive device that converts drawing, printed text or other images into digital form is___________?

A. Keyboard
B. Scanner
C. OMR
D. None of these
WWW stands for___________?
A. World Whole Web
B. Wide World Web
C. Web World Wide
D. World Wide Web
A collection of system programs that controls and coordinates the overall operations of a computer system is
called____________?
A. System software
B. Operating system
C. Utility program
D. Device driver
What type of operating system MS-DOS is?
A. Command Line Interface
B. Graphical User Interface
C. Multitasking
D. Menu Driven Interface
Which technology is used in compact disks?
A. Mechanical
B. Electrical
C. Electro Magnetic
D. Laser

1 Gigabyte is equal to ____________?
A. 1024 bits
B. 1000 megabytes
C. 1024 kilobytes
D. 1024 megabytes
The brain of any computer system is___________?
A. ALU
B. Memory
C. CPU
D. Control unit
Which of the following are components of Central Processing Unit (CPU) ?
A. Arithmetic logic unit, Mouse
B. Arithmetic logic unit, Control unit
C. Arithmetic logic unit, Integrated Circuits
D. Control Unit, Monitor
Analog computer works on the supply of ____________?
A.Continuous electrical pulses
B.Electrical pulses but not continuous
C.Magnetic strength
D.None of the above
which one is Digital device, select from the choices below?

A.Digital Clock
B.Automobile speed meter
C.Clock with a dial and two hands
D.All of them
The computer that process both analog and digital is called____________?
A.Analog computer
B.Digital computer
C.Hybrid computer
D.Mainframe computer

CD-ROM stands for____________?
A. Compactable Read Only Memory
B. Compact Data Read Only Memory
C. Compactable Disk Read Only Memory
D. Compact Disk Read Only Memory
ALU is____________?
A. Arithmetic Logic Unit
B. Array Logic Unit
C. Application Logic Unit
D. None of above
VGA is____________?
A. Video Graphics Array
B. Visual Graphics Array
C. Volatile Graphics Array
D. Video Graphics Adapter
MSI stands for___________?
A. Medium Scale Integrated Circuits
B. Medium System Integrated Circuits
C. Medium Scale Intelligent Circuit
D. Medium System Intelligent Circuit

Computer Basic mcqs with answers
1 A 2 B 3 D 4 B 5 B 6 B  7 D 8 B 9 A 10 D 11 D 12 C
13 B 14 A 15 A 16 C 17 D 18 A 19 A 20 A

About admin

Check Also

FPSC Jobs Charge Nurses, Teaching Faculty Posts in Multiple Departments of Federal Government

FPSC Jobs Charge Nurses, Teaching Faculty Posts in Multiple Departments of Federal Government

FPSC Jobs Charge Nurses, Teaching Faculty Posts in Multiple Departments of Federal Government Here is …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *